Qué busques?

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Empanada d'espinacs

La massa de la típica empanada Gallega, però amb farcit vegetal, aquest cop d'espinacs, però les possibilitats son tantes com doni de si la imaginació.
Ingredients
Per la massa:
  • 500 gr farina de força
  • 150 ml aigua tèbia
  • 50 ml vi blanc
  • 8-10 cs oli del sofregit
  • 25 gr llevat fresc de forner ó 2 cc del liofilitzat
  • 10 gr sal
  • 1 pessic de sucre
Pel sofregit:

  • 225 ml oli d'oliva
  • 2 alls filetejats
  • 1 ceba en juliana
  • 1 cc pebre vermell dolç
Pel farcit:
  • 900 gr espinacs cuits trossejats petits
  • 4 alls trinxats petits
  • 100 gr pinyons torrats
  • 1 terrina de Philadelfia.
  • Sal i pebre
2 rovells diluïts amb 1 cc d'aigua per pintar l'empanada

Elaboració

  1. Fem el sofregit: escalfem l'oli, sofregim els alls, afegim la ceba i la deixem coure a foc mig fins que agafi color. Quan ja estigui retirem la paella del foc i afegim el pebre vermell, barregem bé i deixem que es refredi. Finalment colem l'oli i el reservem.
  2. Fem la massa:
    1. Posem a la panificadora els ingredients en aquest ordre: aigua, vi blanc, sal, sucre, oli (començar amb 8 cs), farina i llevat. Connectem el programa d'amassat sol durant uns 30'. Vigilem si veiem la massa excessivament seca afegim oli a miquetes. També es pot amassar a ma.
    2. Retirem la massa de la cubeta, la posem dins un bol untat amb oli i la tapem amb film, la deixem fermentar fins que dobli el seu volum. També la podem posar a la nevera i deixar que faci una fermentació lenta fins l'endemà.
  3. Fem el farcit:
    1. Saltegem els espinacs amb els alls, sal-pebrem, afegim els pinyons (prèviament torrats), la ceba del sofregit escorreguda i el formatge Philadelfia (de fet jo volia posar-hi ricotta però no en vaig trobar). Ho barregem tot molt be, tastem i rectifiquem de sal i pebre. Reservem (ho podem fer el dia abans).
  4. Fem l'empanada:
    1. Pre-escalfem el forn a 210º.
    2. Amb aquestes quantitats em va sortir una empanada de la mida de la safata del forn i un panadó individual.
    3. Desgasem la massa fermentada prement amb el puny i formem una bola, aquesta la tallem en 3 trossos: 1 de petit per fer la decoració de sobre l'empanada, dos iguals per fer la capa de sota i la de sobre.
    4. Estirem la massa que anirà a sota amb un corró fins deixar-la un gruix de 2 mm, tan fineta com es pugui. Va molt bé fer-ho sobre un tapet de silicona, no s'enganxa i ajuda a traspassar-la. La posem cobrint la safata del forn vigilant que quedi una vora que pengi per fora de 2 dits.
    5. Escampem el farcit per sobre la massa.
    6. Estirem la massa que cobrirà l'empanada, deixant-la també de 2 mm de gruix.
    7. Pintem amb rovell d'ou, dil·luit amb 1 cc d'aigua, les vores de l'empanada. Recobrim amb la tapa i segellem tancant la vora de sota sobre la superior formant un cordonet. Pintem tota la superfície de l'empanada amb rovell diluit amb aigua.
    8. Amb la massa que hem reservat fem les decoracions que ens agradin, cordonets, cintes, formes retallades... les enganxem sobre l'empanada i les pintem amb rovell.
    9. Enfornem a 210º de 15 a 30' fins que sigui ben daurada.
Pels carnívors (que... haberlos, haylos): els farcits més típics de l'empanada Gallega son:
  • de tonyina amb pebrot vermell, ceba del sofregit, salsa de tomàquet espessa (poca), ou dur trinxat i all i julivert
  • de bacallà, igual que la e tonyina però amb pebrot verd en lloc del vermell.

1 comentari:

Seguidors

Total de visualitzacions de pàgina: